Wat zijn de voordelen van decentralisatie?

We weten nu dat de Bitcoin Blockchain middels een consensus algoritme peer to peer wordt bijgehouden op duizenden computers over de hele wereld. Je begrijpt dat dit proces van wereldwijd dezelfde transacties valideren op duizenden computers tegelijk niet de meest efficiënte vorm van database beheer is. Er moeten dus goede redenen voor zijn om een decentrale blockchain als database toe te passen en de concessies in efficiëntie te rechtvaardigen. We zullen in deze blog de belangrijkste voordelen van decentralisatie van de blockchain toelichten.

-Hoge beschikbaarheid

Je kunt je wellicht voorstellen dat een database die op één centrale server is geplaatst kwetsbaar is. Mocht de stroom uitvallen, is de database uit de lucht. Door de database over verschillende computers over de hele wereld te verspreiden zullen er altijd wel een aantal computers blijven draaien. Zo is de Bitcoin blockchain sinds de start met het minen van het Genesis Block op 3 januari 2009 onafgebroken actief geweest. Het is nooit onderbroken, nooit gestopt en nooit gehackt. Dit is absoluut uniek in de wereld!

– Bitcoin is ‘ Trustless’  oftewel je hoeft niemand te vertrouwen

In het huidige systeem van FIAT geld zoals de dollar of de euro ligt de macht bij banken en overheden. Wij moeten erop vertrouwen dat ze de juiste beslissingen nemen over inflatie en deflatie en dat ze niet zomaar heel veel geld bijdrukken om de staatsschulden mee af te betalen. Daarnaast kunnen banken je transactie stoppen en overheden je buitensluiten. Omdat Bitcoin een protocol is met vaste regels in een decentrale blockchain is er geen partij meer die wij moeten vertrouwen. In het Engels noemt men dit ‘Trustless’.

-Niet te wijzigen

Dit onderwerp hebben we in onze vorige blogs al uitgebreid behandeld. Is data eenmaal opgenomen in de blockchain dan is deze niet meer te wijzigen. Dit komt door de hash functies en het consensus algoritme. De Engelse term die voor deze eigenschap wordt gebruikt is ‘Immutable’.

-Open en vrij toegankelijk

Het Bitcoin netwerk is open en vrij toegankelijk voor iedereen, zonder dat je hier toestemming van iemand voor nodig hebt. Als je beschikt over een internetverbinding kan je de benodigde Bitcoin software downloaden en zonder enige toestemming van wie dan ook deelnemen aan een wereldwijd financieel systeem. In het Engels noemt men dit ‘permissionless’.

-Grenzeloos

Bitcoin is grenzeloos, het is een wereldwijde currency op internet en geeft niets om landsgrenzen of verschillende continenten en werelddelen. Bitcoin is Bitcoin, waar ook ter wereld. Of je nu een transactie naar je buurman doet of naar iemand aan de andere kant van de wereld, de transactiekosten en de verwerkingstijd zullen gelijk zijn. In het Engels noemt men dit “borderless”.

-Censuur bestendig

Omdat Bitcoin decentraal is valt het niet onder de wetgeving van één enkel land en is het dus bestand tegen censuur. Natuurlijk kunnen landen proberen Bitcoin te verbieden, maar mensen zullen altijd manieren vinden om toch deel te nemen. Daarnaast hebben landen er financieel baat bij om de blockchain industrie naar zich toe te trekken. Hier gaat immers veel geld in om en door een gunstig ondernemersklimaat te creëren kan je als land profiteren van belastinginkomsten. Daar waar de één het probeert te verbieden, zal de ander het naar zich toe willen trekken. Zoals een bekende Bitcoin ambassadeur Andreas M. Antonopoulos het heel mooi heeft gezegd: “Je kunt Bitcoin en Cryptocurrency niet uit je land bannen, maar je kunt je land wel uit de Crypto industrie bannen.” Hij omschrijft deze eigenschap in het Engels als “ Censorship Resistant”.

-Veiligheid

Het Bitcoin netwerk is één van de veiligste netwerken ter wereld. Het is sinds de start in 2009 continu aan aanvallen onderhevig, maar in de praktijk nog nooit gehackt. Als je in het nieuws iets leest over hacks zijn dit veelal exchanges, oftewel handels platforms, die zijn gehackt.
De veiligheid van het Bitcoin netwerk wordt gegarandeerd door de hoge hashrate die wordt gegenereerd door de vele computers die deelnemen aan het Bitcoin netwerk. Wat dit precies inhoud leggen we uit in een latere blog. Het komt er kort gezegd op neer dat je om het Bitcoin netwerk te hacken en de Blockchain te manipuleren meer dan 50% van alle rekenkracht nodig hebt die de computers in het Bitcoin netwerk gezamenlijk hebben. Dit is praktisch onmogelijk.

Video Basistraining Cryptocurrency: De voordelen van decentralisatie

Zoals je wellicht weet hebben wij verschillende trainingen op het gebied van blockchain en cryptocurrency. De cryptocurrency basistraining is helemaal gratis en kun je vinden op deze pagina: https://hetcryptohuis.nl/trainingen/. De voordelen van decentralisatie worden hierin uiteraard ook behandeld dus voor het gemak delen we hierbij alvast dat hoofdstuk op deze pagina.

Decentrale Blockchains en Cryptocurrency

Alle hierboven genoemde voordelen worden verkregen door decentralisatie van de Blockchain. In ons voorbeeld hebben we steeds de Bitcoin blockchain gebruikt, waarbij de blockchain wordt ingezet om de transacties bij te houden in de digitale munteenheid Bitcoin. Maar als we de eens nadenken wat deze voordelen zouden kunnen betekenen in andere toepassingen van databases, lijken de mogelijkheden eindeloos. Dit is waar Blockchain 2.0 en smart contracts om de hoek komen kijken. Benieuwd wat Blockchain 2.0 en Smart Contracts zijn? Lees dan snel ons volgende blog!

NEEM CONTACT MET ONS OP

Heb je een vraag over een training? Of wil jij met ons in contact komen? Geen probleem! Onze deur staat altijd voor jou open! Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in zodat wij u beter van dienst kunnen zijn.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]