Wat is het verschil tussen Coins & Tokens?

In onze vorige blogs hebben we het verschil tussen blockhain 1.0 en blockchain 2.0 uitgelegd en wat er allemaal mogelijk is geworden door de toepassing van complexe programmeer code op de blockchain. Door deze uitgebreidere toepassing ontstaat er ook een verdeling in de verschillende Cryptocurrencies in `tokens` en `coins`. Omdat er nogal wat onduidelijkheid bestaat over wat het verschil tussen deze twee is, leggen we dit in deze blog aan je uit.

Wat zijn Cryptocurrency coins?

Als men het heeft over een coin, dan bedoeld men over het algemeen een Cryptocurrency in de vorm van geld. Geld in de vorm van een digitale valuta of als opslag en overdrachtsmiddel van waarde. Een coin opereert zelfstandig en maakt gebruik van een eigen blockchain. Je ziet in veel gevallen al terug in de naam of een Cryptocurrency een coin is: BitCOIN, LiteCOIN, BitCOIN Cash, BitCOIN Private, etc. Over het algemeen zijn de meeste coins afgeleid van de Bitcoin broncode, oftewel een “Hard Fork” van Bitcoin. Hierbij kopieert men de code van Bitcoin en voegt daar wat andere eigenschappen aan toe zoals bijvoorbeeld grotere blocks, of een kortere block interval. Meestal zijn coins een toepassing van Blockchain 1.0.

Toch gaat dit niet altijd op, want bijvoorbeeld Ethereum, XRP, EOS en WAVES zijn ook coins. Dit komt omdat zij het betaalmiddel zijn op hun eigen platform.

Wat zijn platforms?

In Cryptocurrencies zien we veel verschillende coins die allemaal hun eigen platform hebben. Op dit platform is de coin dan het betaalmiddel, oftewel de eigen cryptocurrency van het platform. Het eerste alternatieve platform voor smart contracts was Ethereum. Dit is dus de toepassing van blockhain 2.0, maar toch valt Ethereum onder de coins. Dat komt omdat Ethereum wordt gebruikt als betaalmiddel om alle transacties op het platform uit te laten voeren. Het is dus de eigen currency van het platform, dat geheel zelfstandig met een eigen blockchain opereert.

Wat zijn Cryptocurrency tokens?

Een token heeft in tegenstelling tot een coin altijd een ander platform zoals bijvoorbeeld Ethereum nodig om te kunnen bestaan. Het is een “programmable asset” oftewel een programmeerbaar item. Het is meestal een smart contract in de ERC20 standaard. De ERC 20 standaard is een Token Standaard waarin de variabelen staan omschreven waaraan een token op Ethereum moet voldoen.

Deze token is dus niet persé een vorm van geld of waardeoverdracht. Een token kan van alles zijn, van een digitaal eigendomsrecht tot een aandeel in een startup van een nieuw blockchain project. In het laatste geval kan je de token veelal kopen via een ICO oftewel een Initial Coin Offering. Wat dit is en waar je bij een ICO op moet letten leren we je graag in onze ICO training!

Per project en ICO is het afhankelijk waar een blockchain project de token voor wil gaan gebruiken. Vaak zijn ze gericht op een specifiek doel in een specifieke markt. Het creëren van een token is een stuk eenvoudiger dan het creëren van een coin. Voor het creëren van een token kan je namelijk gebruik maken van de ontwikkeltools van een bestaand blockchain project en een bestaande blockchain zoals bijvoorbeeld Ethereum. Voor het lanceren van je eigen coin dien je de complete infrastructuur zelf op te zetten. Het voordeel voor coins is dat ze hun eigen blockchain steeds verder kunnen ontwikkelen. Tokens zijn altijd afhankelijk van de ontwikkeling en functionaliteiten van de bestaande blockchain, ofwel het platform waarop zij opereren.

Conclusie

Een coin is een Cryptocurrency die niet afhankelijk is van een ander platform. Coins maken gebruik van hun eigen blockchain en worden meestal gebruikt als betaalmiddel of als middel voor waarde opslag en overdracht (denk bijvoorbeeld aan Bitcoin dat vaak wordt omschreven als digitaal goud). Een token is een programmeerbaar item, bijvoorbeeld een smart contract, dat afhankelijk is van een platform om op te opereren. Tokens worden voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt en dus niet alleen als geld.

Nu we weten dat blockchain technologie voor meer toepassingen gebruikt kan worden dan alleen geld is het van belang om aan te geven wat de functie van een Cryptocurrency op een decentrale blockchain is. Dit lees je in onze volgende blog.

Ben Jij Een Starter Met Cryptocurrency Maar Weet Jij Niet Waar Te Beginnen?
Bekijk Onze Gratis Training!

BEKIJK DE GRATIS TRAINING

NEEM CONTACT MET ONS OP

Heb je een vraag over een training? Of wil jij met ons in contact komen? Geen probleem! Onze deur staat altijd voor jou open! Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in zodat wij u beter van dienst kunnen zijn.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]