Wat zijn Smart Contracts, DAPP’ s en Web 3.0?

In ons vorige blok hebben we uitgelegd wat het verschil is tussen blockchain 1.0 en blockchain 2.0 en hoe de Ethereum Virtual Machine ervoor heeft gezorgd dat we complexe programma code op de blockchain kunnen laten uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn smart contracts en DAPP’s. In deze blog zullen we je uitleggen wat dit zijn.

Wat zijn Smart Contracts ofwel slimme contracten?

Met de komst van een virtuele computer op de blockchain en een programmeertaal om deze aan te sturen, is het mogelijk om programma’s te schrijven die door de EVM worden uitgevoerd. Een Smart Contract, ofwel slim contract is zo’n programma. Het is een contract dat wordt geprogrammeerd in computercode en wat wordt vastgelegd op de blockchain. Zoals we eerder al hebben geleerd is iets wat op de (decentrale) blockchain is vastgelegd ‘immutable’ oftewel, niet te wijzigen. Dit betekent dat we voor bepaalde zaken geen tussenpersoon meer nodig hebben. We kunnen immers afspraken maken en vastleggen met iemand die wij niet kennen of vertrouwen. Mits het slimme contract goed is geprogrammeerd kunnen we er blind van uit gaan dat het contract geheel volgens afspraak wordt uitgevoerd.

Om dit te verduidelijken geven we hierbij het voorbeeld van de notaris. Veel van de afspraken die nu notarieel worden vastgelegd zullen in de toekomst via Smart Contracts worden geregeld. Denk bijvoorbeeld aan een erfenis bij overlijden. Stel dat ik bij overleden mijn spaargeld wil na laten aan mijn kinderen. Dan kan ik dit vastleggen in een smart contract en deze vastleggen op de blockchain. Nu hoef ik niemand meer te vertrouwen, want ik kan er blind vanuit gaan dat na mijn overlijden het geld automatisch bij mijn kinderen terecht komt.

Wat is een Decentralized Application (DAPP)?

Een ander woord dat we veel horen in de blockchain gemeenschap is Decentralized Application, oftewel decentrale applicatie. Simpel gezegd wordt hiermee de software bedoeld die wordt gebruikt om je webbrowser, bijvoorbeeld Google Chrome of Safari, in staat te stellen te communiceren met de blockchain. De mogelijkheden met decentrale applicaties zijn enorm, want deze kunnen ontwikkeld worden voor allerlei toepassingen. Ben je benieuwd wat deze toepassingsmogelijkheden zijn? Lees dan onze blog over de toepassing van blockchain technologie en verschillende sectoren.

Wat is WEB 3.0?

Naast Smart Contracts en DAP’s is “Web 3.0” ook een term die je veel hoort met betrekking tot de ontwikkelingen in Blockchain technologie. We hebben het in ons vorige blog eerder al over Web 1.0 (internet voor Javascript) en web 2.0 gehad (dynamische websites mogelijk gemaakt door o.a. Javascript). In beide gevallen maakt de webbrowser contact met een centrale server database van bijvoorbeeld Facebook of Google. Doordat we rechtstreeks met deze servers verbinden, vergaren de grote partijen enorm veel data en informatie over ons als webgebruiker. Onlangs hebben we bij Facebook kunnen zien dat er niet altijd even zorgvuldig met deze data wordt omgegaan.

Bij web 3.0 krijgt het internet een geheel nieuwe structuur waarbij de webbrowser direct of via een server contact maakt met de blockchain. Voordelen hiervan zijn dat de data niet meer op een centrale server staan maar op de blockchain. Hiermee wordt de gebruiker weer baas over zijn eigen data want je kunt zelf bepalen wie of wat bij jouw gegevens kan en waarvoor ze gebruikt worden. Dit zal ervoor gaan zorgen dat de grote partijen zoals Facebook, Amazon, Google, etc. hun machtsmonopolie zullen gaan verliezen of in ieder geval zien verkleinen. Zij zullen moeten gaan nadenken over andere verdienmodellen want deze ontwikkelingen zijn uiterst disruptief!  

De toekomst van Blockchain, Smart Contracts en DAPP’s

Hoe de toekomst van blockchain en decentrale applicaties eruit gaat zien dat weet nog niemand. De mogelijkheid om Thuring Complete te programmeren op de blockchain bestaat pas sinds 2015 dus deze ontwikkeling staat echt nog in de kinderschoenen. Daarom is het ook absoluut nog niet te laat om te investeren in veelbelovende blockchain projecten! Om een beter beeld te krijgen van de toekomst van Blockchain en de toepassingsgebieden raden we je aan om onze pagina te lezen over de toepassing van Blockchain technologie in verschillende sectoren

Conclusie

Smart Contracts, DAPP’s en Web 3.0 zijn allemaal mogelijk geworden door de komst van Ethereum. Ethereum was het eerste blockchain project met een virtuele computer op de blockchain, de EVM. Hierdoor is de blockchain te gebruiken voor véél meer dan alleen maar crypto geld ofwel Cryptocurrencies. Toch hebben blockchain projecten als Ethereum voor de uitvoering van Smart Contracts wel een cryptocurrency nodig. Voordat we gaan uitleggen waarom dit zo is zullen we in ons volgende blog eerst het verschil uitleggen tussen coins, tokens en platforms.

Ben Jij Een Starter Met Cryptocurrency Maar Weet Jij Niet Waar Te Beginnen?
Bekijk Onze Gratis Training!

BEKIJK DE GRATIS TRAINING

NEEM CONTACT MET ONS OP

Heb je een vraag over een training? Of wil jij met ons in contact komen? Geen probleem! Onze deur staat altijd voor jou open! Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in zodat wij u beter van dienst kunnen zijn.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]