Wat is de functie van Cryptocurrency in een decentrale blockchain?

Inmiddels hebben we al behoorlijk veel verteld over blockchain technologie. Zo hebben we onder andere uitgelegd dat dankzij een peer to peer netwerk de blockchain database decentraal kan worden bijgehouden. Maar waarom zou iemand willen deelnemen aan dit netwerk als hier niets tegenover staat? Hier komt de functie van Cryptocurrency in een decentrale blockchain om de hoek kijken. We zullen in deze blog uitleggen wat de functie is van Cryptocurrency in een decentrale Blockchain.

Bitcoin minen en stroomverbruik

Om de functie van Cryptocurrency in een decentrale blockchain uit te leggen is het eerst van belang om uit te leggen hoe de blockchain wordt beveiligd. In dit geval nemen we weer even de Bitcoin blockchain als voorbeeld. We zullen niet al te diep in detail treden, maar een globale omschrijving geven voor een algemeen beeld. Wil je dieper in deze materie duiken? Bekijk dan HIER onze online training en/of word Premium Member!

Ieder block in de Bitcoin blockchain wordt ‘gemined’. Dit betekend dat er transacties worden verzameld en samengevoegd en dat deze vervolgens met het SHA256 algoritme worden gehasht. Oftewel, er wordt een hash gegenereerd op basis van de inhoud van het block. Het laatste cruciale onderdeel is dat alle miners vervolgens een getal moeten raden, dit heet de “nonce”. Voor het raden van dit getal in combinatie met de hash is enorm veel rekenkracht nodig. Dit betekent dat de computer hiervoor veel stroom verbruikt. Dit is bewust zo ontworpen omdat stroom geld kost en miners daarom hun best zullen doen als eerste de hash te raden én eerlijk zullen handelen. Immers, als zij proberen om vals te spelen en malafide transacties in een block opnemen dan zal hun block door de andere miners worden afgekeurd en hebben zij alle stroom voor niets verbruikt. Zo hebben miners er dus financieel baat bij om eerlijk te minen. Dit concept van Bitcoin minen door de inzet van rekenkracht noemt men ‘Proof of Work’ (PoW). Er zijn ook andere concepten, maar die zullen we in een latere blog behandelen.

Wat zijn Block Rewards?

Als beloning voor het minen van een block en het eerlijk handelen krijgt de miner van het block twee soorten beloningen: de “Block Rewards” en de “Transaction Fees”. De Block Reward oftewel blok beloning is een vaste beloning in de vorm van Bitcoin (in het geval van de Bitcoin blockchain) die de miner van een block ontvangt. Deze vaste beloning voor ieder gemined block halveert iedere 210.000 blocks en dat is ongeveer iedere 4 jaar. In 2009 was de block reward in Bitcoin nog 50 Bitcoin (BTC) per block en inmiddels is dat al twee keer gehalveerd tot 12,5 BTC per block nu (2018). De Bitcoins die als block reward worden uitgekeerd zijn ‘nieuwe’ Bitcoins en dit aantal bouwt dus langzaam af omdat er uiteindelijk maar 21.000.000 Bitcoins zullen worden gecreëerd. Dit is zogezegd de maximale supply van Bitcoin en dit is wiskundig vastgelegd in het Bitcoin protocol.

Wat zijn transaction fees?

De tweede vorm van beloning zijn de “Transaction Fees” oftewel, de transactie vergoeding die mensen betalen om hun transactie te laten uitvoeren. De reden dat transacties niet gratis zijn is dus ten eerste om de miners te betalen en te motiveren om bij te dragen aan het netwerk. Zij verbruiken immers stroom om de cryptografische puzzel op te lossen. Doordat de Block rewards iedere vier jaar dalen, zal het voor miners steeds minder interessant worden om bij te dragen aan het netwerk. Het idee is dat het gebruik van het netwerk zal toenemen en de inkomsten voor miners uit transactie vergoedingen daarmee ook toenemen. Hierdoor blijven de miners ondanks de dalende Block rewards een interessante beloning krijgen voor hun bijdrage aan het netwerk.

Het voorkomen van spam transacties

Een tweede belangrijke reden waarom Bitcoin transacties niet gratis zijn is om spam transacties te voorkomen die het netwerk zouden kunnen overbelasten. We hebben namelijk eerder al geleerd dat er maar 1 block per 10 minuten wordt gemined en dat ieder block 1MB aan ruimte voor transacties heeft. Dit betekent relatief beperkte ruimte voor transacties. Je kunt je voorstellen dat er inmiddels ontzettend veel geld in het Bitcoin netwerk omgaat en dat het Bitcoin netwerk daarom continu aan aanvallen onderhevig is. Stel dat iemand kwaad zou willen en er baat bij heeft om het Bitcoin netwerk plat te leggen zou hij enorm veel transacties kunnen doen en daarmee zorgen voor een overvloed op het netwerk. Doordat er nu voor iedere transactie een Fee moet worden betaald wordt het een enorm kostbare operatie en zullen de kosten niet opwegen tegen de baten.

Mining pools

Met de huidige Bitcoin koers denk je wellicht, “hé, als ik nu een block mine heb ik 12,5 Bitcoin + transaction fees, dat is makkelijk verdiend!”. In de praktijk zal je dit als miner in je eentje helaas niet zo snel bereiken. Dit heeft er alles mee te maken dat er inmiddels zoveel miners zijn, dat je als zelfstandig miner weinig kans maakt om als eerste de “nonce” te raden en het block te minen. Daarom sluiten de meeste miners zich aan bij een mining pool. Dit is een grote groep miners bij wie je je kunt aansluiten en waarmee je gezamenlijk de rekenkracht bundelt. Zo maak je met de pool meer kans op het minen van blocks. Nadeel is dan wel dat je ook de beloning met elkaar moet delen.

Conclusie

Kortom, Cryptocurrency wordt in een decentrale blockchain gebruikt als betaalmiddel voor het belonen van miners voor hun bijdrage aan het blockchain netwerk. Toch horen we nog altijd mensen roepen dat ze wel voorstander zijn van blockchain technologie, maar dat ze niks hebben met Cryptocurrency. Daarom zullen wij in onze volgende blog uitleggen waarom een decentrale blockchain niet zonder Cryptocurrency kan bestaan.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Heb je een vraag over een training? Of wil jij met ons in contact komen? Geen probleem! Onze deur staat altijd voor jou open! Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in zodat wij jou beter van dienst kunnen zijn.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]